Tel Makineleri Operatörü Seviye 4

18UY0351-4/00

Tel Makineleri Operatörü (Seviye 4), hazırlanmış olan çekim ve örme programlarına göre hadde ve kalıplar ile malzeme hazırlığını yapan, gerekli ayar ve düzenlemeleri yaparak yarı mamulü çalışmaya hazır makineye yükleyen ve makineyi çalıştırarak prosesi üretim standartları içerisinde yürüten kişidir. Bu işlemler sırasında, iş parçasının talimatlarda belirtilen ölçülere uygun olması, istenilen kalite ve özelliklere sahip olması, malzemelerin, makinelerin ve tezgâhların zarar görmemesi, çevreye zarar verilmemesi ve işlemlerin güvenli bir şekilde belirlenen süre içinde gerçekleştirilmesi esastır.

Tel çekme ve örme işlemlerinin gerçekleştirilmesi aşamalarında; malzeme akışının sağlanması ve mamul çıkışının denetlenmesi, ölçü kontrollerinin yapılması, arıza veya hatalı üretim olduğunda gerekli müdahalelerin yapılarak durumun amire bildirilmesi, işlem görmüş olan parçaların, gerektiğinde boş ve dolu bobinlerin uygun biçimde istiflenmesi Tel Çekme Örme İşçisinin mesleki yetkinliğini gerektirir.

Tel Makineleri Operatörü (Seviye 4), genel nezaret altında gerçekleştirdiği işlemlerin doğruluğundan, zamanlamasından, kalitesinden ve güvenli bir şekilde tamamlanmasından sorumludur. İşlemlerin yapılmasında iş talimatlarına uygun çalışır ve sorumluluk alanı dışında kalan arızaları ve hataları ilgili kişilere bildirir. İşlemleri tamamlanan iş parçalarının teknik talimatlarda belirtilen özelliklere sahip olması, çalışılan yerin ve kullanılan donanımın bakım ve temizliğinin yapılması, üretim akışının aksamadan devamının sağlanması ve birlikte çalışılan diğer kişilerin emniyetinin sağlanması tel çekme örme işçisinin sorumlulukları arasında yer alır.